Wat is Misofonie en hoe kan je er mee omgaan?

Inleiding

In onze omgeving worden we voortdurend blootgesteld aan geluiden. Van mensen die praten, kinderen die spelen, honden die blaffen, ... Geluiden zijn een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Voor de meesten van ons zijn deze geluiden slechts achtergrondruis, maar voor mensen die lijden aan misofonie, kunnen bepaalde alledaagse geluiden een ware nachtmerrie worden. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op wat misofonie is, de symptomen en de oorzaken ervan, en enkele opties bespreken om beter met deze aandoening om te gaan en innerlijke rust te vinden.


Wat is Misofonie?

Misofonie is een aandoening waarbij bepaalde geluiden intense gevoelens van woede, frustratie en/of afkeer kunnen oproepen bij mensen die eraan lijden. 


Deze geluiden, die vaak als alledaags worden beschouwd, worden geluidstriggers genoemd en kunnen variëren van smakken en kauwen tot ademhalingsgeluiden en tikken op een toetsenbord. De term "misofonie" is afgeleid van het Griekse woord "miso", wat "haat" betekent, en "fonie", wat "geluid" betekent. Hoewel misofonie geen veelvoorkomende aandoening is, heeft het wel een aanzienlijke invloed op het dagelijks leven van degenen die eraan lijden.


Symptomen en Oorzaken

De symptomen van misofonie kunnen variëren van lichte irritatie tot intense woede en paniek. Sommige mensen ervaren fysieke reacties zoals een versnelde hartslag, zweten en spierspanning wanneer ze worden blootgesteld aan geluidstriggers. Hoewel de exacte oorzaak van misofonie nog niet volledig begrepen is, geloven experts dat het te maken heeft met een combinatie van neurologische, psychologische en emotionele factoren. Er wordt gesuggereerd dat mensen met misofonie een sterkere verbinding hebben tussen het auditieve systeem en de amygdala, het deel van de hersenen dat betrokken is bij emoties.


Omgaan met Misofonie

Hoewel er geen universele oplossing is om misofonie volledig te genezen, zijn er verschillende strategieën die kunnen helpen om met de aandoening om te gaan en de negatieve impact ervan op het dagelijks leven te verminderen.


1. Bewustwording en Erkenning

Het herkennen van misofonie als een echte aandoening en het erkennen van de triggers is een belangrijke eerste stap. Door bewust te zijn van wat de geluidstriggers zijn en hoe je erop reageert, kun je beter voorbereid zijn om ermee om te gaan.


2. Geluidsbeheersing

Het verminderen van de blootstelling aan geluidstriggers kan helpen de reacties te verminderen. Dit kan betekenen dat je een rustigere omgeving opzoekt of het gebruik van geluidsdempende oplossingen overweegt wanneer je weet dat je met triggers geconfronteerd zult worden. Meer over hoe je geluiden kunt dempen mbv oordopjes en hoofdtelefoons, vind je terug in deze blog post: Last van geluiden? Lees hier hoe je geluiden kan dempen


3. Ontspanningstechnieken

Het aanleren van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie en progressieve spierontspanning kan helpen om de fysieke en emotionele reacties op geluidstriggers onder controle te houden.


4. Therapie en Counseling

Gedragstherapieën (zoals cognitieve gedragstherapie) kunnen mensen met misofonie helpen om hun reacties op geluidstriggers te herkennen, te begrijpen en te veranderen. Het kan ook helpen bij het omgaan met eventuele negatieve emotionele gevolgen.
In het AMC in Amsterdam kan je terecht voor een misofoniebehandeling. Onderzoek toont aan dat er bij patiënten een klinische verbetering is van dertig procent na behandeling in het AMC en dat behandeling niet tot verslechtering van de klachten leidt. Meer info vind je hier: Behandeling misofonie AMC 
Is deze optie voor jou niet haalbaar, dan kan je ook eens kijken naar deze blog post waarin wordt verteld hoe je min of meer hetzelfde resultaat kan bekomen door zelfstudie: Misofonie zelfhulp


5. Steungroepen

Het delen van ervaringen met anderen die ook aan misofonie lijden, kan enorm geruststellend zijn. Steungroepen bieden een veilige omgeving waarin mensen hun gevoelens kunnen uiten en strategieën kunnen uitwisselen. 
In Nederland kan je terecht bij deze steungroep op facebook: Misofonie Nederland
In België is dat via deze groep: Misofonie België


Conclusie

Misofonie is een uitdagende aandoening die het dagelijks leven van mensen die eraan lijden, kan beïnvloeden. Hoewel er geen eenvoudige oplossing is om het volledig te genezen, zijn er wel effectieve strategieën om met de symptomen om te gaan en een betere kwaliteit van leven te bereiken. Bewustwording, geluidsbeheersing, ontspanningstechnieken, therapie en steungroepen zijn enkele van de waardevolle instrumenten die mensen met misofonie kunnen helpen om innerlijke rust te vinden te midden van de geluiden van de wereld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Last van geluiden? Lees hier hoe je geluiden kan dempen

Misofonie behandeling